duminică, 2 iunie 2013

Vise la conserva

Vise la Conserva” este o calatorie lirica in jurul lumii prin intermediul portretelor unor muncitori si a confesiunilor lor. Filmul urmeaza traseul unei conserve de ravioli cu carne, care isi incepe calatoria in Brazilia – unde se extrage minereul pentru tinichea - traversand apoi toata Europa pana in Romania. Fiecare tara contribuie cu cate un ingredient, fiecare muncitor vorbeste despre visele si momentele cele mai importante din viata lui. In productia unei banale conserve, sunt implicate multe maini; dar ce este in suflete?
Documentarul “Vise la Conservaincepe în Brazilia, unde lucratorii scotocesc in pamant dupa minereul de aluminiu, in timp ce un excavator arunca cu pietre masive alaturi de ei.
Ne intalnim cu o lucratoare care a avut o copilarie dificila si continua sa aiba o viata grea in continuare. Ea ne spune cu tristete ca a avut doisprezece copii, dar nu si-a putut permite sa aiba grija de ei astfel incat a fost nevoita sa dea mai multi copii ,,deoparte".
Aluminiu din Brazilia, sute de porci crescuti eficient in Danemarca, rosii recoltate de masini uriase si transportate pe benzi transportatoare din Portugalia, vaci sacrificate de uriasele masini din Polonia, mii de oua crescute mecanic de la gaini din Franta, treierat mecanizat si vanturarea graului din Ucraina, masline zdrobite in prepararea uleiului din Italia, porcii sacrificati pentru carnea de porc in Romania - toate asamblate in Franta.
“Vise la Conserva” nu este povestea acestor produse, este vorba despre sperantele si visele acestor lucratori fara nume, fara chip care lucreaza in jurul lumii pentru a face ceea ce pare a fi un simplu produs. Acestea sunt visele celor care nu au nimic, care trebuie sa indrazneasca sa-si doreasca sa aibe copii.
In Romania, un rom (tigan), lucrator asculta remarci rasiste la adresa lui din partea unui co-lucrator, dar nu spune nimic. Tot aici, dam si de o femeie care vorbeste de prietenul ei neglijent si abuziv, care se ingrijeste putin de fiica lor, dar ea inca visand sa mai devina o data mireasa. Intre timp, in fabrica in care lucreaza ea curata sute de porci care sunt sacrificati.
          Filmul ne permite sa ascultam gandurile interioare ale acestor lucratori in timp ce lucreaza, dar ne arata cum acestia sunt deconectati iremediabil unul de altul. Ei nu stiu de unde provin lucrurile pe care le fac sau incotro vor merge acestea. Munca pe care o fac este atat de repetitiva, dezumanizanta si mecanica, incat ii transforma pe acestia in extensii ale masinilor.


Vise la conserva from OMUL NOU on Vimeo.